Lapsioikeus

Asianajaja Kerttu Niemi hoitaa toimistossamme lapsioikeuteen liittyviä toimeksiantoja. Useimmiten kyse on lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen tai elatukseen liittyvistä asioista. Älä epäröi ottaa yhteyttä, mikäli näihin asioihin liittyvät kysymykset ovat sinulle ajankohtaisia!

Lapsen huolto

Lapsen huolto voidaan uskoa molemmille vanhemmille yhteisesti tai yksin toiselle vanhemmalle. Lapsenhuoltolain periaatteena on yhteishuollon ensisijaisuus silloinkin, kun vanhemmat asuvat erillään. Huoltajat päättävät tuolloin lähtökohtaisesti yhdessä lapsen asuinpaikasta, kansalaisuudesta, nimestä, uskonnosta, terveydenhuollosta, päivähoidosta ja koulunkäynnistä, passista ym. lapsen asioista.

Rajoitetusta yhteishuollosta on kyse, mikäli tuomioistuin päättää huoltajien välisestä tehtävien jaosta, jolloin toinen vanhempi voi yksin päättää tietyistä yksilöidyistä asioista taikka huoltajien yhteisen päätöksenteon piiriin jätetään vain tietyt asiat, muun päätösvallan jäädessä toiselle huoltajalle.

Jossain tilanteissa yksinhuoltajuus on kaikesta huolimatta lapsen edun mukainen ratkaisu. Näin voi olla erityisesti silloin, mikäli esimerkiksi päihteiden väärinkäyttö tai mielenterveysongelmat aiheuttavat vakavia puutteita toisen vanhemman kykyyn toimia huoltajana taikka vanhempien välinen konflikti on niin syvä, ettei mitään keskusteluyhteyttä lapsen asioissa ole saavutettavissa.  

Sille vanhemmalle, joka ei ole lapsen huoltaja, voidaan vahvistaa tiedonsaantioikeus lapsen asioita koskien.

Oheishuoltajuus

Oheishuolto on kyseessä, kun tuomioistuin päättää uskoa lapsen huollon vanhemman tai vanhempien ohella yhdelle tai useammalle henkilölle, joka on antanut tähän suostumuksensa. Oheishuoltajuutta haetaan kirjallisesti käräjäoikeudelta.

Oheishuoltajuutta voidaan hakea esimerkiksi niissä tilanteissa, kun lapsen lähihuoltaja on uudessa avio- tai avoliitossa, ja oheishuoltajaksi haetaan uuttaa puolisoa. Samaa sukupuolta oleva pari voi myös hakea parisuhteen toista osapuolta lapsen oheishuoltajaksi.

Lapsen asuminen

Erotilanteessa joudutaan ratkaisemaan, kumman vanhempansa kanssa lapsi asuu. Myös vuoroasuminen on mahdollista. Kaikissa lapsia koskevissa asioissa ratkaisuperusteena on lapsen etu. Asumisratkaisua harkittaessa tulee ottaa huomioon mm. se, millä tavoin lapsen arjen asiat jatkossa parhaiten järjestyvät.

Lapsen tapaamisoikeus

Lapsella on oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Varsinkin riitaisessa tilanteessa lapsen tapaamisoikeuden yksityiskohdista on syytä sopia täsmällisesti. Säännöllisten viikkotapaamisten lisäksi sovitaan yleensä erikseen ainakin pyhä- ja loma-aikojen luonapidosta. 

Lapsen elatus

Lapsen elatuksesta annetun lain mukaan vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta kykynsä mukaan. Avustamme tarvittaessa riitaisissa elatusapuasioissa.

Luotettavaa asianajoapua

lapsioikeusasioissa.

Lapsen huollon ja tapaamisoikeuden täytäntöönpano

Joskus toinen vanhempi ei noudata lapsen huollosta, asumisesta tai tapaamisoikeudesta tehtyä sopimusta tai tuomioistuimen päätöstä. Mikäli asiasta ei pystytä sopimaan, päätöksen täytäntöönpanoa on mahdollista hakea kirjallisesti käräjäoikeudelta.

Täytäntöönpanoon ei voida ryhtyä vastoin 12 vuotta täyttäneen eikä välttämättä tätä nuoremmankaan lapsen tahtoa. Käräjäoikeuden on myös hylättävä hakemus, jos täytäntöönpano on olosuhteiden muuttumisen tai muun syyn vuoksi selvästi lapsen edun vastaista.

Ennen täytäntöönpanoa koskevan asian ratkaisemista järjestetään yleensä täytäntöönpanosovittelu.

Lasta koskevan prosessin eteneminen

Kaikissa lasta koskevissa asioissa on tavoitteena ja ratkaisuperusteena lapsen etu. Yleensä on myös lapsen edun mukaista, että vanhemmat pyrkivät sopimaan lasta koskevista asioista.

Lastenvalvoja voi vahvistaa vanhempien tekemän sopimuksen silloin, kun he ovat lapsen asioista yhtä mieltä, mutta riitaisessa tilanteessa lastenvalvojalla ei ole toimivaltaa päättää sopimuksen sisällöstä. Viime kädessä lapsen asioista päättää siis tuomioistuin.

Asianajaja voi auttaa ratkaisun löytämisessä, kun vanhemmat ovat lapsen asioista erimielisiä. Kartoitamme aina ensin, soveltuisiko asia asiantuntija-avusteiseen huoltoriitojen tuomioistuinsovitteluun. Mikäli asia ei muutoin ratkea, teemme tarvittaessa kussakin asiassa tarvittavan hakemuksen käräjäoikeudelle ja avustamme asianosaista lapsia koskevassa oikeudenkäynnissä.

Joskus olosuhteet muuttuvat, ja lapsen asiassa vahvistettua sopimusta tai tuomioistuimen päätöstä on aiheellista muuttaa uudella sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, mikäli näihin asioihin liittyvät kysymykset ovat sinulle ajankohtaisia!